Over Arrêche

D.R.J.V. Arrêche bestaat sinds 1961 en heeft haar wortels bij Manege Den Toom aan de Drift 3 te Doorn. De ruitervereniging organiseert jaarlijks vele leuke activiteiten, waaronder gezellige buitenritten met verschillende thema’s, die je meenemen door de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Arrêche organiseert tevens FNRS dressuurproeven en springwedstrijden voor de ruiters, waarbij zij kunnen rijden op de fijne paarden en pony’s van Manege Den Toom. Alle activiteiten van Arrêche worden voor, en door de leden georganiseerd. Zie voor meer informatie, Lid worden.

Historie

De officiële oprichtingsvergadering om een rijclub te vormen, vond plaats op 26 april 1961. Er moest een naam voor de nieuwe vereniging bedacht worden. Na enige suggestie werd gekozen voor Arrêche (voorgesteld door Cees Reimus, een van de oprichters), een klanknabootsend woord: als Theo of Louis den Toom in de buitenmanege les gaven hoorde je namelijk al op de Oranjelaan of Drift de galm ‘M………arrêche’ bij de overgangen.
Men ging vlot en actief aan het werk: 2 september 1961 werd er een puzzelrit uitgezet, waarbij vermeld werd dat je de opdrachten goed moest uitvoeren, want je werd gecontroleerd door helikopters, astronauten enzovoorts en “alle hekken mogen gesprongen worden”.

arrache historie foto

In 1973 werd tevens het jeugdbestuur Petit Arrêche opgericht.

Manege Den Toom en D.R.J.V. Arrêche bestaan inmiddels 56 jaar! Over deze rijke historie is een prachtig boek uitgebracht. Daarin wordt met veel beeldmateriaal verhaald over de oprichting van de manege door de familie Den Toom, en welke rol de oprichters en het allereerste Arrêche bestuur daarin gespeeld hebben. Dit boek ligt ter inzage op de koffietafel in de foyer van de manege, maar is tevens nog altijd te bestellen. Stuur daarvoor even een mailtje aan info@arreche.nl. De voorraad slinkt, dus wees er snel bij!

Advertenties